EL MUSEU DE MOIÀ I EL PARC PREHISTÒRIC DE LES COVES PARTICIPEN EN LA DIAGNOSI DEL NOU PLA DIRECTOR DEL GEOPARC UNESCO DE LA CATALUNYA CENTRAL

Dijous 28 de setembre la directora-gerent del Museu de Moià va participar en la reunió de treball en la fase de diagnosi del nou Pla Director que s’està realitzant del Geoparc UNESCO de la Catalunya Central pels pròxims anys.

Ara fa 10 anys, el setembre 2007 es presentava el primer Pla Director del Parc geològic i Miner del Bages, embrió de l’actual Geoparc. La realització d’aquell primer Pla Director, coordinat pel Dr. Josep Mª Mata i Perelló,  la va fer el Departament d’Enginyeria Minera i Recursos Naturals de la Universitat Politècnica de Catalunya, per encàrrec del Consell Comarcal del Bages. Es va presentar el desembre del 2007 i l’Ajuntament de Moià i el Museu de Moià hi foren i hi van donar suport. Aquest document ha permès arribar fins avui, però ara cal un nou Pla Director que permeti consolidar, implantar i fer créixer el projecte al territori.

Amb aquest objectiu del Consell Comarcal del Bages, ens del qual depèn el Geoparc UNESCO de la Catalunya Central ha impulsat la redacció del nou Pla Director que ha encarregat a l’empresa Quaderna, estratègia corporativa SLU., que durant els pròxims mesos treballarà per la seva realització amb l’objectiu de presentar-lo a principis del 2018.

Moià, va apostar per aquest projecte innovador, aglutinador, dinamitzador econòmic i social del territori i amb reconeixement internacional UNESCO ja des del principi, perquè el nostre municipi té elements geològics patrimonials de primer ordre com les Coves del Toll, però també altres elements geològics de gran interès com són: formacions geològiques, jaciments paleontològics, elements geomorfològics, hidrogeològics,… així com construccions preindustrials i industrials d’aprofitament dels recursos geològics com són: teuleries, molins, forns, poues fe gel, canteres, graveres, dòlmens, masies balma, mines d’aigua, barraques de pedra seca, etc.

Actualment Moià, és l’únic patró del Geoparc UNESCO que disposa al seu municipi de dos centres d’interpretació, els qual són el Parc Prehistòric de les Coves del Toll i el Museu de Moià-Casa Rafel Casanova.

S’obra una nova etapa amb la realització d’aquest nou Pla Director del Geoparc UNESCO de la Catalunya Central i aquests equipaments dependents de l’Ajuntament de Moià hi participaran activament en totes les fases.

IMG-20170928-WA0006

Categories: Notícies

No és possible fer comentaris