El riu subterrani de les Coves del Toll torna a fluir després de les nevades de divendres passat

Divendres 26 de gener de 2018 la nevada va cobrir de blanc Collsuspina i L’Estany, amb tot no va arribar al Parc Prehistòric de les Coves del Toll i el riu subterrani que flueix per l’interior de la Cavitat estava ben sec. El desgel del dissabte 27 de gener de 2018 va canviar la situació i va fer que per l’interior de la Cova del Toll i també pel Torrent del Mal exterior l’aigua tornés a fluir.

L’aigua del riu subterrani fluïa amb el seu ritme normal, fet que va donar més bellesa a la visita guiada de la cavitat dels visitants del cap de setmana. L’aigua del riu interior durarà pocs dies sinó torna a ploure i és probable que aquest cap de setmana de la candelera ( 3 i 4 de febrer) sigui l’últim cap de setmana que puguem visitar la Cova amb Aigua. Us animem a fer-ho!

L’aigua no circulava per l’interior de la cova des de la nevada del 25 de març de 2017, quan el desgel va provocar una nova inundació de la tota la Cova del Toll i danys a la zona de jaciment. Gràcies al suport dels bombers de Moià i la brigada municipal es va poder extreure l’aigua i només van restar tancades una setmana.

L’expectació pel Museu de Moià i pels tècnics que fan l’estudi Hidrogeològic de les Coves del Toll era màxima davant la nevada i pluges del divendres 26 de gener de 2018, ja que s’havia instal·la a la capçalera del torrent de l’Escanya un marcador anomenat fluoresceïna per fer un assaig de camp i veure si l’aigua d’aquest torrent s’infiltra i acaba passant per l’interior de la Cova del Toll. De moment el resultat ha estat negatiu i podem concloure que l’aigua d’aquest torrent no és la responsable de l’increment del règim i caudals d’aigua a l’interior de la Cova del Toll.

L’estudi continua i ara es procedirà a fer l’assaig a la capçalera d’una altre torrent pròxim al Parc Prehistòric de les Coves del Toll, per veure si s’aconsegueix descobrir quins torrents nodreixen d’aigua l’interior de la Cova i descobrir el perquè des del 30 de novembre de 2014 la Cova ha incrementat el caudal del riu subterrani i s’inunda amb tanta freqüència. Recordem que des de l’octubre de 2016 al març de 2017 la Cova es va inundar quatre vegades, tot i que només la última inundació la del 25 març va produir danys al jaciment i va desbordar per l’entrada de la Cova del Toll.

Us seguirem informant!

IMG-20180127-WA0009 IMG-20180127-WA0010 IMG-20180127-WA0011

 

IMG-20180127-WA0006

 

 

 

 

 

 

 

 

Categories: Notícies

No és possible fer comentaris