Inaugurada exposició “Xilografies: La fusta feta imatge. L’auca dels oficis del taller dels Abadal, segles XVII-XXI”

Una cinquantena de persones van assitir el dissabte 14 de juliol de 2018 a la Inauguració de l’exposició “Xilografies: La fusta feta imatge. L’auca dels oficis del taller dels Abadal, segles XVII-XXI”, al Museu de Moià.

L’acte d’inauguració va ser presidit per l’alcalde de Moià, President del Consell Comarcal del Moianès i Vicepresident de la Diputació de Barcelna Dionís Guiteras i Rubio; el diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona Oriol Lladó i Esteller, i Montserrat Rubiralta propietària de la col·lecció exposada, acompanyats de les següents autoritats:

Mercè Bigorra Estevadeordal, regidora d’Educació i Divulgació Cultural de l’Ajuntament de Moià

Dolç Nom de Maria Tarter i Armadans, regidora de l’Ajuntament de Moià, regidora de l’Ajuntament de Moià i Consellera d’administració electrònica, Tic’s i suport assistencial als municipis i consellera de formació del Consell Comarcal del Moianès

Montserrat Girbau i Passarell, regidora de l’Ajuntament de Moià

Aurèlia Cabot Mota, Cap de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la  Gerència de Serveis de Cultura de l’Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona.

Lluis Cererols, Director dels Serveis territorials Catalunya Central, Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Departament de cultura de la Generalitat de Catalunya.

Josep Canals, President del Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central  i Conseller de Turisme del Consell Comarcal del Bages

Albert R. Casellas, President de la Federació de Persones Sordes de Catalunya.

Josep Font Senties, Roser Portet Capdevila i Jaume Clarà Arisa, de l’Associació Cultural Modilianum de Moià i Organitzadors de la Jornada d’Art Barroc al Moianès el 6 d’Octubre de 2018

L’exposició es podrà visitar gratuïtament al Museu fins el 17 d’octubre del 2018.

 

IMG-20180714-WA0005

IMG_20180714_123400587

 

 

IMG_20180714_124601654

 

 

 

IMG_20180714_123424734

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

Vistes guiades i tallers de gravat i de restauració per a escolars.

Visita guiada a l’exposició, en el marc de la Jornada d’Art Barroc al Moianès: dissabte 6 d’octubre, de 18.15 h a 20 h

SINOPSIS

Aquesta exposició itinerant, organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona i el Museu Comarcal de Manresa, gràcies al préstec de la Col·lecció Rubiralta i Garriga (CRiG), és l’adaptació d’una exposició coproduïda anteriorment per liquidDocs i la Fundació Carulla a través del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.

El panorama set-centista dels quaranta-vuit oficis que s’emmarquen en la singular auca del Sol i la Lluna, de la Col·lecció Rubiralta i Garriga, estructura l’exposició des de dues premisses. La primera, destacar aquesta auca a nivell espaial dins l’exposició. I la segona, treballar conceptualment dins la lògica del Costumari Català d’en Joan Amades i altres fons històrics i contemporanis.

La reproducció dels quaranta-vuit oficis, d’acurada talla, com petites joies, ens fan viatjar en el temps i ens acosten a molts aspectes productius, lligats al proveïment i elaboració del menjar, la indumentària, el transport o la tradició, i d’altres que alimenten les tradicions urbanes i populars.

En paral·lel al mateix curs de l’any, que fa de fil conductor dins la sala del Museus, estructurem de forma circular amb sis taules i plafons, les reproduccions dels quaranta-vuit oficis de boix lematitzades i organitzades en els dotze mesos de l’any. Aquestes reproduccions en 3D, realitzades a partir dels boixos originals a escala 3:1, podran ser tocades i manipulades pel públic, acompanyades de les seves impressions gràfiques, com a explicació del procés tècnic del gravat xilogràfic i per facilitar la seva comprensió també al públic amb discapacitat visual. L’exposició també incorpora sis àudios, un per a cada taula, en relació als oficis i al temps.

Una selecció de boixos originals inèdits del Taller Abadal de la Col·lecció Rubiralta i Garriga s’exposaran emmarcats per mostrar la riquesa temàtica, tipològica, cronològica i tècnica d’aquesta extraordinària col·lecció de matrius xilogràfiques.

2018 Xilografies Moià Tríptic

3202-26578-2018 Xoligrafies Cartell MOIÀ BAIXA

Categories: Notícies

No és possible fer comentaris