Festes populars

Cavalgada de reis 
5 de gener

Sant Sebastià, Festa Major Hivern
Diumenge més proper a Sant Sebastià (20 de gener)

Danses tradicionals de Moià relacionades antigament amb el canvi d'administradors de la Confraria de Sant Sebastià: Ball del Ciri,  Ball de Gitanes i Ball de Garrofins. En totes elles i participa «El Pollo», personatge del folklore moianès que exerceix com a mestre de cerimònies, en to burlesc, de les mateixes.
Interpretació del Ball dels Garrofins, dansa en forma de contrapàs que un grup de nens interpretaven davant les cases dels administradors i en la processó de Sant Sebastià. Actualment es balla a les places i el dia del Sant a l'interior de l'església en el moment de l'ofertori. 

Passant dels Tres Tombs
Darrer cap de setmana de gener

Carnestoltes
El dissabte següent al Carnestoltes oficial

Setmana Santa
Segons el calendari.

Dijous Sant: Els Armats. El grup d'Armats de Moià, fundat el 1815, surt la nit del Dijous Sant a la Plaça Major per fer diferents figures a mode de les diferents evolucions que feien els antics exèrcits romans en maniobrar: la Creu, El Quadre, El rellotge, El Triangle, la Cadena, L'Esgrima ...
Divendres Sant: Processó del Divendres Sant. Celebrada des de finals del segle XVII, hi participen els Armats i els antics «misteris» o «passos» (6 en total) portats per representants de les diferents Congregacions, Confraries o Gremis.
Diumenge de Pasqua: Cantada de Caramelles pels carrers i places de la vila.

El nom del porc
Mes d'abril

Festa organitzada per un grup de joves que te com a eix principal la cultura i la gastronomia popular al voltant del porc. Esmorzar, dinar i sopar popular, jocs rurals i festa i concerts a la nit.

Festa de Sant Joan. Flama del Canigó
23 de juny

Aplec de Ferrerons
Diumenge més proper a Sant Pere (29 de juny)

Celebració d'una missa i trobada dels antics habitants de la parròquia rural de Sant Pere de Ferrerons, pertanyent a Moià.

Festival de música Francesc Viñas
Mesos de juliol i agost segons la programació

Festival de música d'estiu iniciat el 1981 i que porta el nom del tenor moianès Francesc Viñas (1863-1933) un dels millor intèrprets de les òperes de Richard Wagner de tots els temps. En els concerts, celebrats en diferents indrets de Moià, s'hi pot escoltar tot tipus de música amb un predomini de la música clàssica i l'òpera.

Trobada de Gegants
Darrer dissabte de juliol

Cantada d' Havaneres al Parc Municipal de Moià
Primer dissabte d'agost

Aplec de la Sardana Vila de Moià
Primer diumenge d'agost

Festa de la Cabra d'Or
Setmana de la Festa Major, segons programa

A partir d'una antiga llegenda moianesa que explica que en el castell de Clarà s'hi troba amagada una Cabra d'Or, s'ha bastit una festa en que hi ha representacions teatrals de la llegenda, dansa, música popular, cercaviles, concerts per als més joves i un gran sopar a la Plaça Major on anualment participen més de 400 persones.

Festa Major d'Estiu
Setmana del 15 d'agost

Festa de l'Arbre Fruiter i d'Homenatge a la Vellesa
17 d'agost

Festa cívica instituida el 1904 pel tenor moianès Francesc Viñas on es fa homentge a les persones més grans de Moià i que pretén infondre també a tota la ciutadania valors com ara la solidaritat, la cultura, el respecte als altres i el respecte a la natura.

Acte de la Diada Nacional de Catalunya
11 de setembre

Trobada de Bastoners
Darrer diumenge de setembre

Fira del Tió i Mercat del Trasto
Segon o tercer diumenge de desembre segons el calendari

Caga Tió popular
24 de desembre

Cursa de Sant Silvestre
Tarda del dia 31 de desembre

Arribada del Carter dels Reis d'Orient
Dissabte o diumenge anterior a la Cavalcada de Reis segons calendari

Comments are closed.