El Ple aprova una moció per a la col·locació d’una llamborda Stolpersteine en record de Joan Vilalta i Prat, exiliat i deportat a Mauthausen-Gusen

19 de maig de 2022

El Ple de l’Ajuntament de Moià va aprovar dimecres 18 de maig, per unanimitat, la moció per a la col·locació d’una llamborda Stolpersteine en record de Joan Vilalta i Prat, exiliat i deportat a Mauthausen-Gusen.

L’Ajuntament de Moià vol vetllar per la preservació i divulgació de la memòria històrica i democràtica del municipi. D’entre les diverses iniciatives que s’han desenvolupat arreu del món en record i memòria de les víctimes dels camps d’extermini nazis, existeix un projecte artístic de reivindicació d’aquesta memòria històrica, anomenat Stolpersteine, que neix de la mà de l’artista Gunter Demnig a Alemanya.

Les Stolpersteine són llambordes quadrades de 10cm x 10cm fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de les persones empresonades i deportades. Es col·loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar en llibertat abans de l’empresonament o la deportació.

Cada llamborda és única i precisament es realitza de manera especial a mà, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis.

L’Ajuntament es suma a aquesta iniciativa amb la col·locació d’una llamborda Stolpersteine en memòria del moianès Joan Vilalta i Prat, que fou fet presoner i trasllada al camp de Mauthausen el 19 de desembre de 1941. Fou destinat al grup de treball Kommando de Steryr, on restaria fent de ferrer fins al març de 1945, data en què en apropar-se les tropes aliades, els deportats foren traslladats al camp de Gusen, d’on seria alliberat el 5 de maig de 1945.

➡️ Representació de les paraules memorístiques “Sobreviure a l’horror fent de ferrador”

🗓️ Diumenge 22 de maig 🕕 A les 18.00h 📍 Sala polivalent de l’Esplai de la Gent Gran

A càrrec del Grup de teatre de l’Esplai de la Gent Gran de Moià.
Amb la col·laboració de l’Espai Musical.
Guió i direcció: Elvira Permanyer

👉 Es farà la lectura de la moció per la col·locació d’una llamborda Stolpersteine en memòria de Joan Vilalta i Prat.

Last modified: 19 de maig de 2022

Comments are closed.