solfia.org area-sar.ru kostanaylife.kz 64zan.ru
rossiyanavsegda.ru zhetysu-gazeti.kz rwp.ru
lesbobosnomades.com solfia.org

Iniciats els treballs arqueològics de la trinxera del camí de les Coves del Toll

13 de setembre de 2024

El projecte posa en valor històric i patrimonial el paper de Moià durant la Guerra Civil Espanyola

Aquesta setmana han iniciat els treballs d’excavació arqueològica de la trinxera situada al costat del camí de les Coves del Toll. S’ha excavat una trinxera principal de 25 metres de longitud amb un niu de metralladora amb mitjans mecànics i manuals.

A Moià hi ha documentades un grup de nombroses trinxeres relacionades amb els enfrontaments bèl·lics en el transcurs de la Guerra Civil Espanyola i és voluntat de l’Ajuntament recuperar i posar en valor històric, patrimonial i memorístic aquells espais que van tenir un paper important durant la Guerra Civil i fomentar el coneixement al voltant dels fets ocorreguts.

La primera intervenció se centra en la trinxera situada al camí de Les Coves del Toll i estarà parcialment subvencionada. Per una banda, ha rebut una subvenció de la Diputació de Barcelona per import de 4.347,90 € per activitats en matèria de memòria democràtica que permetrà finançar l’excavació arqueològica de l’espai. Per l’altra, una subvenció de 2.757,83€ del Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya per a projectes d’activitats commemoratives, de recerca i de difusió de la memòria democràtica que permetrà implantar la senyalització interpretativa a la zona on s’ubica la trinxera excavada.

La identificació d’aquest conjunt de trinxeres permetrà lligar el testimoni escrit de què va passar a Moià – dietari de Joan Estevanell – amb les estructures conservades. A més, a causa de la importància d’aquests fets històrics i la possibilitat de complementar la documentació escrita amb elements patrimonials existents i visibles, el projecte preveu la implementació de senyalització interpretativa a la zona.

L’existència d’aquestes trinxeres a Moià es remunta a l’any 1938. Veient com avançava la guerra civil, l’exèrcit republicà van veure la necessitat de crear un seguit de línies defensives al llarg del front català per impedir o dificultar l’avançament de les tropes franquistes i protegir les principals vies de comunicació i els emplaçaments més estratègics de Catalunya. La línia defensiva L-4 creuava pels voltants del municipi i això va portar a la població de Moià a primera línia de front durant tres dies (del 29 al 31 de gener de 1939). Així, Moià es va convertir en un dels últims espais per intentar frenar l’avanç de les tropes franquistes després del gran desgast que ja arrossegava l’exèrcit republicà.

L’Ajuntament continuarà treballant i buscant finançament per actuar i fer valdre la memòria històrica de la vila per tal que no caiguin novament en l’oblit.

 

Comunicat de premsa en PDF

Last modified: 13 de setembre de 2024

Comments are closed.