solfia.org area-sar.ru kostanaylife.kz 64zan.ru
rossiyanavsegda.ru zhetysu-gazeti.kz rwp.ru
lesbobosnomades.com solfia.org

L’espai a cobert i el Festival Ex Abrupto viatgen a Xile: una nova col·laboració internacional entre artistes catalanes i la Universitat de Temuco

7 d'octubre de 2024

Lligams artístics entre el Moianès i Temuco: memòria, natura i cultura en diàleg

L’espai de creació crítica i artística a cobert, en col·laboració amb el Festival Ex Abrupto -coorganitzat per vanderpla i l’Ajuntament de Moià- (Moià, Catalunya), la Universitat Catòlica de Temuco (UCT), la Galería de Arte UCT, el FAAD Workshop i Casa Varas (Temuco, Xile), presenta el projecte internacional Entorno al crear y lo creado, una residència artística que connecta creadors contemporanis d’ambdós costats de l’Atlàntic.

Aquest projecte, impulsat per a cobert i el Festival Ex Abrupto, va rebre el passat juliol a dos estudiants de Xile de la carrera d’arts visuals de la UCT, Melissa Castaing i Camille López, que van ser becats per a desenvolupar el seu projecte (Sus)pira en residència i mostrar-lo al festival, que va celebrar enguany la seva novena edició. Durant el setembre i octubre, s’està desenvolupant la segona part del projecte consistent en una beca a dues artistes catalanes seleccionades a través d’una convocatòria pública. Les artistes seleccionades, Anna Pasco Bolta i Beatrice Simoncini Amado, han viatjat a Temuco, Xile, per tres setmanes, per a desenvolupar la seva investigació artística i impartir workshops a l’alumnat dins del marc de les jornades FAAD a la Universitat Catòlica de Temuco.

Durant el seu temps a Temuco, les artistes participaran en diverses activitats culturals i educatives, que culminaran amb un taller de 3 dies obert al públic a la Galería de Arte UCT. Aquesta residència té com a objectiu promoure l’intercanvi cultural i potenciar la internacionalització de les artistes catalanes en l’escena llatinoamericana, així com establir un diàleg crític entre ambdós contextos. Les sessions artístiques del workshop tindran lloc durant la setmana del 7 a l’11 d’octubre, amb un enfocament especial en la intersecció de la memòria, la natura i els vincles entre cultures.

Beatrice Simoncini Amado impartirà el taller Caminar la memòria, on explorarà la memòria familiar i oral, connectant referents culturals xilens i espanyols en un diàleg que qüestiona els relats oficials i revisita el passat colonial. Anna Pasco Bolta liderarà el taller Self-Dissolution Practices – Nature and Circumstance, on indagarà en la relació de l’ésser humà amb l’entorn natural, investigant les relacions simbiòtiques amb la biodiversitat i el desig de dissoldre’s en l’entorn, basant-se en estudis de ciències naturals i teoria de l’art.

El projecte també inclou una sèrie de conversatoris i presentacions especials, com la xerrada Diálogos Curatoriales a càrrec de Nerea Campo (directora d’a cobert) i Eudald Pla (director d’Ex Abrupto), que va tenir lloc el passat 3 d’octubre al Campus Norte de la UCT, on es van discutir les interseccions entre pràctica artística i territori. A la presentació, a l’auditori de la universitat xilena, es va explicar el treball entre art contemporani i cultura popular que el festival Ex Abrupto porta desenvolupant en els darrers 10 anys, com a model a replicar en altres territoris. Els estudiants i assistents a la xerrada van conèixer què és el ball de garrofins o bastoners o qui és el pollo matapuces i com aquest llegat cultural ancestral es pot fer conviure amb propostes d’art contemporani.

a cobert i Ex Abrupto són dos projectes d’art contemporani experimental que duen a terme la seva pràctica a la comarca del Moianès i que posen en valor el treball amb col·lectius del territori, així com la intersecció entre cultura popular i art contemporani.

Aquesta iniciativa s’emmarca en la voluntat d’enfortir els lligams artístics entre Catalunya i Llatinoamèrica, així com en la recerca de nous espais d’intercanvi per al pensament crític i les arts visuals. Fent de les pràctiques artístiques que tenen lloc a Moià, un referent a l’altre costat de l’Atlàntic.

Last modified: 7 d'octubre de 2024

Comments are closed.